Gebouw TQ op Strijp-T wordt 100% gasloos

TQ op Strijp-T

De blikvanger van Strijp-T, gebouw TQ, werd in 1960 gebouwd door Philips en bood onderdak aan succesvolle bedrijven als Philips Medical Systems, NXP en ASML. Nu wordt het gigantische gebouw grotendeels gestript en duurzaam verbouwd met behoud van zijn industriële uitstraling. OVVIA is betrokken als adviseur, Van Hout als installateur. De eigenaar van gebouw TQ koos bewust voor deze combinatie.

Ik kijk uit op de biomassacentrale die woningen en bedrijfsgebouwen in Strijp van warmte voorziet. Een prachtige locatie.

Groene financiering

Het oude Philips fabrieksterrein Strijp-T ondergaat een ingrijpende vernieuwing. Duurzame techniek wordt waar mogelijk gecombineerd met groene financiering, fiscale voordelen en subsidies. Deze helpen om op de meest optimale manier te bewegen van label G naar energielabel A.

Energieleverancier eruit

Gebouw TQ is met 40.000 vierkante meter – zo’n zes voetbalvelden – één van de grootste gebouwen van Eindhoven. Alle kozijnen worden vervangen door aluminium met dubbel glas. Het pand wordt voorzien van een warmtepomp in plaats van gas gestookte centrale verwarming en op het terrein wordt een nieuwe biomassa energiecentrale gebouwd. Er komt overal led-verlichting en vloerverwarming. Op het dak komen zonnepanelen te liggen. Alles bij elkaar goed voor het hoogste duurzaamheidslabel.

Als je aan het sporten bent, is warmte niet fijn. Daarom hebben we een aparte luchtbehandelingskast geplaatst. Zo houden we de temperatuur constant op 19 graden.

Transformatie naar duurzaam groen bedrijvenpark

Strijp-T is één van de drie voormalige Philips bedrijventerreinen in Eindhoven en ligt in de stad langs het spoor. Doel is dit terrein met haar historisch industrieel karakter te transformeren naar een modern duurzaam groen bedrijvenpark. De verschillende karakteristieke Philips-gebouwen worden met respect voor sfeer en architectuur volledig gerenoveerd en geoptimaliseerd voor duurzame moderne bedrijfsvoering, gericht op innovatieve hightech industrie.

Eerder realiseerde OVVIA een nieuwe duurzamere energievoorziening voor het Strijp-T gebouw Prysmian met een substantiële besparing op de CO2 uitstoot, zonder investering vooraf voor de gebruikers.

Kenmerken verduurzaming gebouw TQ

  • Groene financiering
  • Optimaal gebruik van fiscale voordelen en subsidies
  • Verduurzaming van label G naar energielabel A
  • Warmtepomp
  • Biomassa energiecentrale
  • Led-verlichting
  • Vloerverwarming
  • Zonnepanelen
Benieuwd naar de transformatie van Strijp-T naar duurzaam groen bedrijvenpark?