Draka Prysmian bespaart 30% energie zonder investering vooraf

Gemeente Eindhoven

Voor bedrijventerrein Strijp-T in Eindhoven zijn nieuwe energieoplossingen noodzakelijk. De gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant organiseerden daarom een match making event. Van de diverse aanbieders sprak de duurzame warmtelevering van OVVIA en Van Hout het meest tot de verbeelding. “Onze duurzame oplossing garandeert de levering van warmte én vermindert de CO2 -uitstoot, zonder dat de huurder of eigenaar van een gebouw zelf hoeft te investeren”, aldus Jan van Hout, directeur van OVVIA.

Prestatiecontracten en ESCo’s vormen een prima manier om het beste uit de markt te halen.

Voorkeur voor duurzame warmtelevering

“Duurzame warmtelevering draagt bij aan het realiseren van de energietransitie”, stelt energiereststroommakelaar Frank de Bruijn namens de provincie Noord-Brabant. “Met het match making event brachten we verschillende partijen bij elkaar.”

Tot voor kort leverde Essent Warmte stoom op Strijp-T. Die levering is gestopt, omdat het aantal gebruikers van stoom drastisch was afgenomen. De bedrijven op Strijp-T hadden dus een nieuwe energieleverancier nodig om hun activiteiten voort te zetten. Plus: de nieuwe oplossing moest duurzaam zijn. Draka Prysmian is één van de op Strijp-T gehuisveste bedrijven. Deze wereldleider in hightech-kabels en systemen voor energie en telecommunicatie geeft uiteraard de voorkeur aan energieleveranciers met aantrekkelijke, duurzame oplossingen.

Onze duurzame oplossing garandeert de levering van warmte én vermindert de CO2 -uitstoot, zonder dat de huurder of eigenaar van een gebouw zelf hoeft te investeren.

OVVIA maakt gegarandeerde energiebesparing waar

Als Energy Service Company (ESCo) neemt OVVIA de energievoorziening en het bijbehorende management uit handen van Draka Prysmian. “Om de gegarandeerde energiebesparing waar te maken, worden wij ingeschakeld’, aldus Jan van Hout. “Onze beproefde ESCo-aanpak en samenwerking met OVVIA leidt in 3 stappen tot een gegarandeerde energiebesparing. Voordat we het contract tekenden, voerde OVVIA eerst een haalbaarheidsstudie met prestatie-indicatoren en scenario’s uit. Van Hout adviseurs en installateurs neemt de engineering, de realisatie en het beheer van de installaties voor zijn rekening. Zo levert Van Hout elke dag een meetbare ‘prestatie’ aan OVVIA en profiteert Draka Prysmian van voordelige energie.”

Duurzame warmtelevering draagt bij aan het realiseren van de energietransitie.

Gegarandeerd hoge besparingen: 10 jaar lang

OVVIA zorgt dus gedurende tien jaar voor gegarandeerd hoge besparingen. Deze garantie is op feiten gebaseerd. “We houden alle facetten in één hand. Dat is ons onderscheidend vermogen”, stelt Jan van Hout. “We durven ook ambitieuze garanties af te geven. Omgerekend levert onze oplossing een CO2-reductie op van 370 ton per jaar en een energiebesparing van 30 procent. Om een idee te geven: dat staat gelijk aan 31 miljoen kilometer in een Tesla model S, 77 modale, volledig energieneutrale woningen of jaarlijks een 520 euro lagere energierekening voor 257 gezinnen met een modaal inkomen.”

Alfredo Verboom, beleidsadviseur Milieu bij de gemeente Eindhoven, is erg te spreken over de gekozen oplossing. “Onze gemeente heeft de ambitie om in 2045 een energieneutrale stad te zijn. De oplossing van OVVIA en Van Hout betekent een forse stap in CO2 -reductie. Dat stemt tot tevredenheid.”

De oplossing van OVVIA betekent een forse stap in CO2-reductie. Het maakt ons energieneutrale toekomstperspectief heel reëel.

Financiële garanties op levering en rendement

Kenmerkend voor de duurzame oplossing die Van Hout heeft geïnstalleerd is de vraaggestuurde warmteregeling. Gasgestookte ketels met een zeer hoog rendement wekken de energie op. Het transport hiervan verloopt via voor geïsoleerde leidingen. Geavanceerde regeltechniek en hydraulische inpassing zorgen voor maatwerk. En bijzonder is dat deze opstelling kan later eenvoudig worden uitgebreid met een warmte-krachtkoppeling en biomassa installatie.

“Onder de regie van OVVIA voert Van Hout adviseurs & installateurs het beheer en onderhoud van de installaties uit’, licht Jan van Hout toe. ‘Wij houden de installaties de komende tien jaar in topconditie. Een conditie die nodig is om duurzaam te presteren.”

Prestaties borgen in prestatiecontract

Het duurzaam energieproject voor Strijp-T is bijzonder in al zijn facetten. In een tijdsbestek van slechts een half jaar is een in het oog springende oplossing gerealiseerd. Een absolute noviteit is dat Draka Prysmian niet investeert in de engineering en realisatie van een nieuwe, duurzame energievoorziening. “Wij borgen de onderlinge prestaties in een contract met OVVIA’, zegt Jan van Hout trots. ‘Op basis
daarvan geven we financiële garanties op de beoogde kwaliteit van levering en het rendement.”

Het innovatieve project op Strijp-T toont aan dat CO2-reductie en energiebesparing prima mogelijk is zonder in te boeten op comfort en prijs. Alfredo Verboom is het daar helemaal mee eens: “De kennis en kunde van marktpartijen komen optimaal tot hun recht als ze uitgedaagd worden om de slimste oplossingen te bedenken”, zegt hij tot slot. “Prestatiecontracten en ESCo’s vormen een prima manier om het beste uit de markt te halen.”

Ontdek hoe we huurder én eigenaar laten profiteren van een duurzaam gebouw