Zonnepanelen voor gemeentehuis, bibliotheek en theater in Veldhoven

Gemeente Veldhoven

Op het dak van het gemeentehuis, de bibliotheek en theater De Schalm in gemeente Veldhoven geeft de zon energie. De daken liggen vol met zonnepanelen. Op het dak van het gemeentehuis worden 300 extra panelen bijgelegd. Op het dak van de bibliotheek komen 226 panelen te liggen en op de daken van theater De Schalm komen via een leaseconstructie met OVVIA 336 zonnepanelen.

We willen laten zien dat we ambitieus zijn op het vlak van duurzaamheid. We hebben daarin een voorbeeldfunctie.
Wethouder Jeroen Rooijakkers

De keuze voor duurzame zonne-energie

Wethouder Jeroen Rooijakkers vindt dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven als het gaat om duurzaamheid. “We willen laten zien dat we ambitieus zijn op dat vlak. We hebben daarin een voorbeeldfunctie.” De keuze voor zonnepanelen was daarbij snel gemaakt. Het relatief dichtbebouwde Veldhoven heeft veel daken die geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie. “Voor windmolens is hier weinig plek omdat we zo dicht bij Eindhoven Airport liggen.”

Van kosten naar baten

De nieuwe zonnepanelen van de gemeente worden gedeeltelijk betaald met een SDE+ subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). OVVIA regelde de subsidie aanvraag.

Adviseur Hans Van Hauwe: “Door gebruik te maken van de SDE+ subsidie wordt de keuze voor een zonnepaneelinstallatie een stuk eenvoudiger. Het gaat namelijk niet meer over kosten, maar over baten. Voor het aanvragen van de SDE+ subsidie berekent OVVIA een vast laag bedrag. Bovendien werken we volgens een efficiënt proces, gericht op zo min mogelijk tijdsinvestering voor de klant.”

De geleasede zonnepanelen op het dak van theater De Schalm geven direct een reductie op de exploitatiekosten.
Wethouder Jeroen Rooijakkers

Terugverdientijd

Jeroen Rooijakkers: “De investering in deze ruim 600 extra panelen verdienen we binnen twaalf jaar terug. Die termijn is voor particulieren doorgaans veel korter, maar dat komt omdat wij als gemeente grootverbruiker zijn en daarom minder betalen voor onze energie.” Hans Van Hauwe legt uit: “Wie per saldo minder betaalt, kan immers ook minder besparen. En wat betreft de geleasede zonnepanelen op het dak van theater De Schalm: die geven direct een reductie op de exploitatiekosten.”

Benieuwd naar het Ovvia ontzorgconcept voor zonne-energie?