Duurzaam warmtenet Fort Isabella, een geweldig project

Fort Isabella

Het historische Fort Isabella verbindt twee natuurgebieden en is de groene schakel tussen ’s-Hertogenbosch en Vught. Deze voormalige kazerne in Vught wordt deels herontwikkeld en deels opnieuw opgebouwd tot een unieke samenleving.  door het samenbrengen van wonen, werken, recreatie en educatie, waar gastvrijheid en betrokkenheid centraal staan. Initiatiefnemers Tjeerd Saatrube en Olivier Koning hebben een visie:

Op weg naar een unieke samenleving

Er komt een mix van woningen voor 55-plussers, horeca gelegenheden, een kleinschalig hotel, studio’s voor studenten, een kleinschalig huis met persoonlijke service en zorg voor mensen met dementie, appartementen voor verstandelijk beperkten met ruimte voor individuele bewoning met begeleiding, ambachtelijke detailhandel, kantoorruimtes voor bedrijven in uiteenlopende vakgebieden, een kinderdagverblijf een vitaalplein en cultuurcentrum. Bekijk de video op youtube

Het ontstaan van een eigen warmtenet

Een bijzonder en bepalend onderdeel is het warmtenet. Engineer Richard Kreijveld: “Tjeerd en Olivier kwamen bij ons met een hulpvraag: Wat is de meest verstandige keuze als het gaat om de koude- en warmtevoorziening? Samen met collega’s pakte ik die uitdaging op. We bepaalden de uitgangspunten, maakten modellen en legden verschillende exploitatiebegrotingen naast elkaar.”

Er wordt straks ruim 1.000 kilowatt aan verwarmingsvermogen geleverd, gelijk aan het vermogen voor zo’n 500 woningen.

“Ons advies: Kies voor duurzame warmtepompen en een centraal warmtenet voor verwarming en koeling waar we alle gebouwen op aansluiten. De grootste uitdaging was niet het advies zelf, maar het overtuigen van onze opdrachtgevers”, lacht Richard.

“Want als je praat over zo’n grote investering, is dat spannend. Het is belangrijk dat onze opdrachtgever echt gelooft dat dit de beste, meest rendabele en toekomstbestendige oplossing is. Dat de investering misschien iets groter is, maar dat je na een aantal jaren al gaat verdienen op die investering.”

Toen we een ‘go’ kregen, was dat een fantastisch moment. Mede omdat we weten dat Fort Isabella hiermee bijna Paris Proof wordt.

2050 Paris Proof

“We hebben ruim de tijd genomen om Tjeerd en Olivier te overtuigen van het voordeel op de exploitatiekosten voor een termijn van ongeveer 30 jaar. En dat voordeel is fors. Want nu betalen ze voor gas € 1 en voor het opwekken van dezelfde hoeveelheid energie via het warmtenet straks maar € 0,25.

Voor de investering richtte Ovvia samen met de BOM en Tjeerd en Olivier een kleine energiemaatschappij op die straks de warmte gaat verkopen aan Fort Isabella.

Gaskraan dicht

“Van een tijdelijke warmtevoorziening tot het aansluiten van de warmtepompen en de open bron (WKO) die zorgt voor warmte- en koude opslag in de grond. Wat dan nog rest is het aansluiten van de gebouwen op het warmtenet, zodat de gaskraan dicht kan.”

We geloven dat warmtenetten de manier zijn om in de toekomst complete wijken van het gas af te halen.

Richard: “Daarmee haken we ook steeds weer aan op de stadsverwarming. Want die moet straks toereikend zijn voor alle functies. Denk aan een bierbrouwerij, zorghotel, flexibel kantoorgebouw, restaurant, sportschool en woningen. Het is voor ons van groot belang om innovatief te denken en continu te blijven toetsen in nauw overleg met de initiatiefnemers en het projectteam.”

De uitvoering is in handen van onze partner Van Hout adviseurs en installateurs. Lees meer >>

Bent u ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden om uw energiedoelstellingen te halen?