Prestatiecontract voor basisschool in Eindhoven

VBS De Regenboog

VBS De Regenboog in Eindhoven is de eerste school in Nederland met een 15-jarig prestatiecontract waarin afspraken zijn vastgelegd over onderhoud, energiezuinigheid en het binnenklimaat. Directeur Emiel Link is zeer tevreden over OVVIA, de ESCo die dit verzorgt. “Het is een spannende keuze, maar er is een groot onderling vertrouwen en als er iets hapert staan ze meteen op de stoep. Wij hebben nu jarenlang een gegarandeerd gezonde school en hebben zelfs toekomstige maatregelen kunnen financieren.”

Wij hebben nu jarenlang een gegarandeerd gezonde school en hebben zelfs toekomstige maatregelen kunnen financieren.
Emiel Link – VBS De Regenboog

Frisse School klasse B

VBS De Regenboog in Eindhoven is gehuisvest in een monumentaal schoolgebouw uit de jaren 50. In 2014-2015 is het gebouw uitgebreid en deels gerenoveerd. Deze delen van het schoolgebouw beschikken nu over een goed binnenklimaat. De installaties die hiervoor zorg dragen zijn ontworpen en aangelegd door ESCo OVVIA uit Veldhoven. OVVIA garandeert gedurende 15 jaar een optimale en energiezuinige werking van de klimaatinstallaties en binnenklimaat Frisse Scholen klasse B. Dit alles is vastgelegd in een innovatief prestatiecontract, waarin ook afspraken zijn gemaakt over het fris en energiezuinig maken van het resterende gebouwdeel en zélfs over de gebruikerstevredenheid.

Een goede keuze

Link is zeer tevreden. “Regelmatig vragen de mensen van OVVIA uit zich zelf hoe wij het binnenklimaat ervaren. Zij durven zich dus kwetsbaar op te stellen en zijn zeer gedreven om de prestaties te leveren, zoals is afgesproken in het prestatiecontract. Zij stellen zich hierbij zeer coöperatief op en geven mij het gevoel dat zij naast ons staan. Als wij bijvoorbeeld advies nodig hebben over dakisolatie denken zij met ons mee. Een goede keuze hierin is uiteraard ook in hun belang. En laatst werkte een apparaat niet naar behoren. Zij gingen vervolgens in gesprek met de leverancier, met als uitkomst dat we een nieuw apparaat hebben gekregen plus 12 zonnepanelen ter compensatie.”

Nu het prestatiecontract loopt, heeft OVVIA al meerdere investeringen gedaan in aanvullende maatregelen, waaronder LED-lampen en binnenkort zonnepanelen.
Emiel Link – VBS De Regenboog

Financiering Frisse Scholen Klasse B

Bij de uitbreiding en renovatie zijn 4 lokalen bijgebouwd. Daarnaast zijn 6 bestaande lokalen ingrijpend gerenoveerd. Deze lokalen zijn voorzien van isolatie en een hoogwaardige klimaatinstallatie, die ook voor verwarming en koeling zorgt. Er is voor maar liefst €270.000 aan klimaatinstallaties geplaatst om er Frisse Scholen Klasse B te realiseren tegen een zo laag mogelijk energieverbruik.

Link: “OVVIA heeft berekend dat het financieel haalbaar is om in de komende 15 jaar een spaarpot op te bouwen waaruit we een ventilatiesysteem te betalen zodat straks de hele school beschikt over een goed binnenklimaat. Met dit contract hebben we dus een soort groeimodel afgesproken.”

Maatregelen VBS De Regenboog

  • Gebalanceerde ventilatie met WTW
  • Centraal opgestelde luchtbehandelingskasten
  • Rendement warmtewiel 85%
  • Lage temperatuur lucht- en vloerverwarming
  • CO2-sensoren
  • Lucht-warmtepomp
  • Isolatie en goede luchtdichtheid
  • LED-verlichting
  • Hoogwaardige regeltechniek
Gegarandeerd een gezonde school en toekomstige energiedoelstellingen financieren? Neem contact op.