Salderingsregeling, terugleververgoeding en terugleversubsidie zonnepanelen

De gunstige salderingsregeling is verder verlengd tot 2023. De terugleververgoeding blijft bestaan. Bovendien komt de omstreden terugleversubsidie definitief niet. Vanaf 2023 tot 2031 wordt het salderen langzaam afgebouwd.

Hoe werkt salderen?

Stroom die je opwekt, maar niet zelf verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. De stroom die jij jaarlijks teruglevert, wordt afgetrokken van de stroom die de energieleverancier datzelfde jaar aan jou geleverd heeft. Hierdoor betaal je minder. Dat is salderen: het simpelweg verrekenen van de twee totalen op de elektriciteitsmeter. Aan het eind van elk jaar wordt de balans opgemaakt. De stroom van je zonnepanelen wordt tegen hetzelfde tarief verrekend met de stroom die je afneemt.

De zonne-energie die jij opwekt is omgerekend vaak goedkoper dan de energie die jouw energieleverancier levert. Voor elke kWh die je teruglevert, levert dat voor jou dus een voordeel op.

Terugleververgoeding

De salderingsgrens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die je hebt ontvangen van je energieleverancier. Heb je méér stroom teruggeleverd aan het net, dan dat je geleverd hebt gekregen van je leverancier, dan krijg je voor dat verschil een vergoeding. De hoogte van deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier.

Terugleversubsidie van de baan

Het kabinet wil de huidige salderingsregeling versoberen en kwam aanvankelijk met de terugleversubsidie op de proppen. Maar deze subsidieregeling is een stuk minder gunstig en zou voor veel administratieve rompslomp zorgen. Die is gelukkig definitief van de baan.

Afbouwen salderingsregeling

Dat de huidige salderingsregeling zou stoppen, was al langer bekend. Vanaf 2023 wordt het salderen stapsgewijs afgebouwd. Het komt er op neer dat je de opgewekte zonnestroom die je teruglevert aan het netwerk, niet meer volledig mag verrekenen met de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. De overheid zal vanaf 2023 een steeds kleiner deel van de energiebelasting terugbetalen. Hoe de stapsgewijze afbouw er precies uit gaat zien, wordt eind dit jaar bekendgemaakt. Het kabinet heeft wel aangegeven dat de huidige terugverdientijd voor zonnepanelen niet mag oplopen.

Keuze voor zonnepanelen nog aantrekkelijker

Door de verlenging van de salderingsregeling, is het nu nog aantrekkelijker om te kiezen voor zonnepanelen. Wij investeren in de aanschaf, de aanleg en het onderhoud van jouw zonnepanelen. In ruil daarvoor neem je gedurende een afgesproken periode energie van ons af tegen een lagere energieprijs dan je nu betaalt. Dat is ontzorgen volgens Ovvia.

Lees meer over onze dienst: zonne-energie.

 

 

Dit blogbericht is geschreven in partnerschap met Zelfstroom

Bent u ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden om uw energiedoelstellingen te halen?