RIVM: Besmetting met corona kan via druppeltjes over grotere afstand

Ovvia

Het RIVM stelt dat de grote én kleine druppels (aerosolen) die in de lucht blijven hangen een rol spelen bij de verspreiding van corona

Een opvallend bericht: Want het RIVM legt de rol van aerosolen bij de verspreiding van corona nu officieel vast. Na een jaar vol maatschappelijke discussie over deze kleine druppeltjes, stelt het RIVM dat de grote én kleine druppels (aerosolen) die in de lucht blijven hangen een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus.

Belang ventilatie en luchtverversing wordt nog groter

Daarmee wordt het belang van ventileren extra groot. Want corona verspreidt zich via àlle druppels. En juist die kleinere druppels verdunnen over een grotere afstand. Dus hoe minder ventilatie en luchtverversing, hoe groter de kans dat je besmet raakt als je dichtbij iemand met het coronavirus bent.

‘Omdat de kleinste druppels verdunnen over een grotere afstand, is ventilatie essentieel. Een goede luchtverversing draagt bij aan het voorkomen van verspreiding.’ ventilatiemeter.com

Ventilatie in rijtje van afstand houden, testen en handen wassen

Dat het RIVM – in navolging van de WHO – nu erkent dat besmetting ook over grotere afstand plaats kan vinden, is echt een belangrijke stap. Daarom vragen we om betere voorlichting nu duidelijk is dat de rol van ventilatie bij het bestrijden van het coronavirus net zo groot is als afstand houden, testen en handen wassen.

Het aangepaste advies is ook een succes voor de 39 wetenschappers die in het wetenschappelijke tijdschrift Science pleitten voor meer aandacht voor ventilatie in de strijd tegen corona. Philomena Bluyssen, hoogleraar binnenmilieu aan de TU Delft schreef mee aan artikel:

“Ik ben heel blij. Het lijkt erop dat het RIVM eindelijk erkent dat corona zich in de lucht kan verspreiden en dat ventilatie belangrijk is. Een grote ommekeer.”

Ventilatie en luchtverversing vast onderdeel van ons coronabeleid

Ongezonde lucht leidt tot klachten. Dat is onomstotelijk bewezen. Ongezonde lucht leidt ook tot een verhoogde kans op infectieziektes, zoals corona. Dus het gaat er om dat goede ventilatie en luchtverversing echt onderdeel worden van ons coronabeleid.

Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen straks weer een gezonde leer-, sport- en werkplek heeft? Met sensor gebaseerde monitoring meet je continu de luchtkwaliteit. Aan de hand van deze data zie je direct of de kwaliteit afwijkt en wat je daaraan kan doen. Kijk voor meer informatie over deze slimme kleine krachtpatsers op ventilatiemeter.com

De informatie en inspiratie voor dit artikel staat op ad.nl en trouw.nl

Ovvia is initiatiefnemer van ventilatiemeter.com. Van Hout installeert, monitort en beheert.

Bent u ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden om uw energiedoelstellingen te halen?