Fit for 55: Hoe we onze groene ambities verwezenlijken volgens de Europese Commissie

Tijdens de presentatie van het klimaatplan van de Europese Commissie legt vicevoorzitter Frans Timmermans uit hoe Nederland de groene ambities gaat behalen. Want linksom of rechtsom, het doel staat vast. De Europese economie moet in 2050 klimaatneutraal zijn en als tussendoel is voor 2030 afgesproken dat de CO2-uitstoot met 55 procent omlaag is gegaan. Dat is dan afgezet tegen het uitstootniveau van 1990.

Het doel stellen is 1. Maar hoe vul je het doel concreet in? Hoe neem je burgers en bedrijven mee? Hoe zorg je ervoor dat de economie blijft draaien? En wie gaat dat betalen? Daarvoor is nu een plan gemaakt: Fit for 55.

FIT FOR 55 HOOFDPUNTEN

  • In 2030 moet de CO2-uitstoot in de EU met 55 procent zijn gedaald.
  • Dat moet door 40 procent van alle energie groen op te wekken.
  • Uitstootrechten voor bedrijven worden schaarser en daarmee duurder.
  • Ook de luchtvaart en scheepvaart moeten in tegenstelling tot nu uitstootrechten kopen of de uitstoot verlagen.
  • Ook het wegtransport en gebouwen krijgen te maken met een systeem met uitstootrechten.
  • Vanaf 2035 mogen er geen nieuwe benzine- en dieselauto’s worden verkocht.
  • Er komt een sociaal fonds om burgers en bedrijven te helpen met deze transitie. Daar moet in totaal 144 miljard euro in gaan komen voor de periode 2025-2032. Dat wordt deels betaald met de emissiehandel en extra heffingen.

Uitstootrechten kopen

Een van de plannen is om de uitstoot te belasten. Denk bijvoorbeeld aan het verbranden van aardgas om te verwarmen, maar ook aan het gebruik van grijze stroom en transport via auto, boot of vliegtuig.

Daarvoor wordt het bestaande systeem waarbij je uitstootrechten moet kopen verder uitgebouwd. Simpel gezegd: Hoe meer CO2 je de atmosfeer injaagt, hoe meer rechten je daarvoor moet kopen.

Stok achter de deur

Natuurlijk zijn wij enthousiast over de stevige stok achter de deur. In de afgelopen zestien jaar werd de CO2-uitstoot van zo’n 10.000 energiecentrales en energie-intensieve bedrijven al met 42,6 procent omlaag gebracht door deze emissiehandel waarbij vervuilende bedrijven uitstootrechten kopen. Vanwege het financiële plaatje kiezen ze er vervolgens steeds vaker voor om schoner te worden en te investeren in schone (installatie)techniek.

Grote voordeel van deze gecoördineerde Europese actie is dat Nederland sneller en tegen lagere kosten CO2-emissiereducties kan realiseren. Een Europese aanpak creëert immers schaal en een gelijk speelveld binnen de EU.

Waar begin je? Kies voor de slimme aanpak

Ervaring vertelt ons dat veel bedrijven niet weten waar ze moeten beginnen met verduurzamen en daarom hun kop in het zand steken. Daar komt Ovvia om de hoek kijken. Met onze ontzorgconcepten op basis van gegarandeerde prestaties inclusief financiering helpen we om de stap te maken.

We berekenen meerdere financierbare oplossingen voor het verduurzamen van je vastgoed. Zo helpen we om vandaag verstandige beslissingen te nemen met het oog op 2023, 2030 en 2050.

  • minder CO2-uitstoot
  • voldoen aan wet- en regelgeving
  • naar label A, van gas los, 55% CO2-reductie of op weg naar 2050
  • goed voor je imago

Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak.

Bron: rtlnieuws

Bent u ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden om uw energiedoelstellingen te halen?