De Run 5443
5504 DG
Veldhoven
+31 40 253 23 52 info@ovvia.nl

Energieoplossingen met toekomst

Probeer de ESCo-aanpak van OVVIA Lees meer

Fiscale regelingen

OVVIA: partner om financiële kansen te benutten

De overheid wil investeringen in duurzame en milieuvriendelijke oplossingen stimuleren. Voor alle branches zijn er initiatieven. Zo stelt de overheid regelmatig subsidie voor de aanschaf zonnepanelen voor particulieren en bedrijven ter beschikking.

Fiscale voordelen voor ondernemers

Ook ondernemers kunnen financieel voordelig investeren in duurzame en/of energiebesparende technieken door gebruik te maken van een aantal regelingen:

  • Energie investerings aftrek (EIA)
  • Regeling milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • Regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Energie Investeringsaftrek | EIA

De EIA (Energie Investerings Aftrek) stimuleert bedrijven om te investeren in duurzame energie en/of energiebesparende technieken. Via de Energie Investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven of VPB-plichtige fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. U kunt 58% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Gemiddeld levert de EIA u 14% belastingvoordeel op. Naast dit belastingvoordeel leveren energiezuinige investeringen u ook een lagere energierekening op.

MIA\Vamil

De MIA (Milieu Investerings Aftrek) en Vamil (regeling willekeurige afschrijvingen milieu-investeringen) zijn verschillende fiscale stimuleringsregelingen die gecombineerd kunnen worden. De MIA en Vamil richten zich op ondernemers die kiezen voor minder milieubelastende technieken en installaties. Hiervoor maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gebruik van de milieulijst waar 271 goedgekeurde technieken en methoden opstaan die in aanmerking komen voor voordeel uit de MIA en VAMIL. Ook kunnen bedrijven die milieubesparende technieken ontwikkelen zich opgeven om op de lijst geplaatst te worden.

MIA: milieu-investerings aftrek

MIA biedt ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen een extra belastingaftrek. De MIA geeft u het recht 13,5%, 27% of 36% van de investeringskosten in het jaar waarop deze gedaan is, extra in rekening te brengen op uw fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. De gebouwexperts van OVVIA weten exact hoe u optimaal kunt profiteren van deze fiscale regeling. Eén van de voorwaarden is dat u de verduurzaming doorvoert via de GPR of BREEAM normering. OVVIA is de GPR-expert in Nederland.

Vamil: energie investeringsaftrek

VAMIL (regeling willekeurige afschrijvingen milieu-investeringen) biedt u een liquiditeits- en rentevoordeel. De VAMIL geeft u het recht om in één jaar (willekeurig welk jaar) 75% van de afschrijvingskosten in mindering te brengen op de fiscale winst. Door sneller afschrijven, vermindert u de fiscale winst. Dus hoeft u over het jaar dat u meer afschrijft minder inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen. Uiteraard valt er dan in latere jaren minder af te schrijven. U boekt direct een liquiditeit- en een rentevoordeel. Anders gezegd: wat eerst een investering was die u moest activeren op uw balans, wordt met deze regeling de mogelijkheid geboden de investering als ‘onderhoudskosten’ te boeken.

Aanspraak maken op EIA, MIA\VAMIL

U kunt per kalenderjaar aanspraak maken op de EIA en de MIA\Vamil-regeling. OVVIA helpt u vooraf te toetsen of uw investering in aanmerking komt. Reken ons mogelijk rendement uit. De Energie-investeringsaftrek (EIA) en Vamil mogen gelijktijdig worden toegepast voor bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor zowel EIA als voor Vamil. EIA en MIA mogen niet gelijktijdig worden toegepast.

OVVIA, EIA en MIA\Vamil

Wilt u besparen op de verduurzaming van vastgoed? OVVIA helpt bij het goedkoper verduurzamen van uw commercieel of maatschappelijk vastgoed. Hoe meer u het proces van verduurzamen kunt structureren, hoe hoger de fiscale stimulans wordt. Kies al in een vroeg stadium voor integraal samenwerken. Kies voor OVVIA als gebouwexpert om uw proces in te richten volgens EPBD, GPR of BREEAM. En haal maximaal rendement uit uw duurzame investering dankzij fiscale regelingen en stimulansen. Ons uitgangspunt is dat uw duurzame gebouw goedkoper wordt dan een (bestaand) conventioneel gebouw. Bent u benieuwd hoe u met EIA, MIA en Vamil uw investering in verduurzaming van vastgoed gunstiger kunt inzetten? Neem contact op met OVVIA.

Op www.ovvia.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.