Blog & nieuws

marjolein eilander
Marjolein Eilander
van Installatiejournaal.nl
Publicatie

Solarmarkt groeit in 2018 met 46%

ballorig veldhoven

De onderzoekers van het Nationaal Solar Trendrapport berekenden dat de solarmarkt in Nederland in 2018 met 46% groeide. Volgens de onderzoekers groeide de Nederlandse markt in 2018 bijna twee keer zo hard als de wereldwijde markt. In totaal is er 1330 MW geïnstalleerd.
(bron: installatiejournaal.nl)

 

Recordjaar PV-opbrengst

‘2018 is een absoluut recordjaar als het gaat om de pv-opbrengst’, meldt SolarCare. ‘In oktober was al duidelijk dat nagenoeg alle zonnepaneelinstallaties meer zonne-energie hadden opgewekt dan normaliter in een heel kalenderjaar.’ SolarCare is gespecialiseerd in het monitoren van pv-systemen. Het bedrijf onderzocht per provincie de gemiddelde pv-opbrengst per geïnstalleerd zonnepaneelvermogen.

De afbeelding toont per provincie de gemiddelde kWh-opbrengst per geïnstalleerd Wp paneelvermogen voor 2018. Tussen haakjes staan de cijfers voor 2017. Voor 2018  is de gemiddelde opbrengstfactor 0,98 kWh/Wp. In 2018 lagen de zon-opbrengsten in Nederland gemiddeld 11% hoger dan in 2017.

afbeelding-Opbrengstfactoren-NL-2018

Kostendaling zonnepanelen

Ook daalden het afgelopen jaar de kosten van zonnepanelen op de Europese spotmarkt. Dit is het deel van de markt waar levering en betaling kort na het sluiten van de overeenkomst gebeurt. Verwacht wordt dat deze kostendaling de komende jaren doorzet.

Salderingsregeling zonnepanelen blijft tot 2021

De salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen wordt pas in 2021 versoberd. Dit schrijft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aan de Tweede Kamer. Het was in eerste instantie de bedoeling dat  1 januari 2020 een versoberde regeling zou ingaan. Er zou een terugleversubsidie komen. Maar dit gaat niet door.

Bent u ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden om uw energiedoelstellingen te halen?

Vraag een informatiegesprek aan

Op www.ovvia.nl gebruiken we cookies. Dit is nodig om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons privacyverklaring.